Grattis på födelsedagen Milton Friedman


Han skulle ha fyllt 99 år i dag. Vi firar med tre citat, om girighet, kapitalism och frihet:

Well first of all, tell me, is there some society you know of that doesn’t run on greed? You think Russia doesn’t run on greed? You think China doesn’t run on greed? What is greed?

The problem of social organization is how to set up an arrangement under which greed will do the least harm, capitalism is that kind of a system.

History suggests that capitalism is a necessary condition for political freedom. Clearly it is not a sufficient condition.

Annonser

3 Responses to “Grattis på födelsedagen Milton Friedman”


 1. 1 JGradus augusti 1, 2011 kl. 11:44 f m

  DDR-Sverige, trots alla dess svagheter, var väl inte särskilt drivet av girighet, i alla fall inte uteslutande? Problemet där var väl snarare ett visst överskott av välmenande och elitistisk naivitet?

 2. 2 Niklas Elert augusti 3, 2011 kl. 6:55 e m

  Nej, inte uteslutande, men nog fanns det problem med felaktigt kanaliserad girighet, inte minst i form av löneförhandlingar där alla grupper skulle ha sin jättestora del av samhällskakan, med resultatet jättehög inflation.
  För att inte tala om insider-outsider-modellen på arbetsmarknaden som stängde (stänger) ut vissa från arbetsmarknaden för att andra skulle (ska) bibehålla ett högre löneläge. Samtidigt som existerande större företag kunde stänga ute potentiella konkurrenter med hjälp av det höga löneläget, såväl som mer byråkratiskt regelkrångel som de lättare hade råd med än små start-ups.
  Till exempel. Med detta inte sagt att alla som satte upp detta system drevs av girighet eller förstod vad som skulle bli konsekvenserna. Men det handlar inte om intentionerna utan om resultaten.

  • 3 JGradus augusti 5, 2011 kl. 7:48 f m

   Fast insider/outsider problematiken växte väl huvudsakligen upp med den stora flyktingsinvandringen, innan det hade ju Sverige näst intill icke-existerande arbetslöshet, endast ett par procent. Jag vill återigen inte säga att det var ett system utan brister, för det hade det sannerligen, däribland en i vissa fall övermåttan nitisk byråkrati, men det känns som att det har funnits flera samhällen, DDR-Sverige ett exempel, dagens Norge ett annat, som har präglats snarare av ett överskott av socialt kapital som bryter mot den neoklassiska teorimodellen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: