Tänk om Gore hade blivit president i stället?

Den frågan ställer sig Kurt Andersen i New York Magazine, och besvarar den med vad som verkar bli en ambitiös följetong (med anledning av att det i dagarna är tio år sedan ett visst domstolsutslag). Första delen heter Al’Qaida doesn’t care who’s president.

Utifrån det scenario som målas upp verkar det inte spela så roll för styret överhuvudtaget vem som är president, om det är en demokrat eller republikan, en duva eller hök, snäll eller dum, smart eller korkad, som besitter världens mäktigaste ämbete – problemet är själva det faktum att ämbetet i sig självt innebär en sådan maktkoncentration. För att citera Hume:

”När det gäller att lägga begränsningar på en statsmakt, och att bestämma motvikter och kontrollsystem i konstitutionen, bör varje man antas vara en bedragare som inte har något annat mål, i allt han gör, än att tillfredställa sitt eget intresse.”

0 Responses to “Tänk om Gore hade blivit president i stället?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: