Valpejlen

var rolig att göra. När jag jämför mina åsikter med alla riksdagskandidater som har svarat på SVT:s och SR:s enkät hamnar fem centerpartister på topp-tio. Men de översta platserna ockuperas av moderaternas Tobias Sjö, och – titta där! – en piratpartist, den gode CJ Rehbinder.

Anders Ekberg (FP) trea, sedan centerns Jonas Pettersson och Per Ankersjö på fjärde och femte plats. Inget mindre än en kristdemokrat (Sara Rydefjärd) har kravlat sig upp till sjätte plats. Därefter Sofia Arkelsten (M), och de tre centerpartisterna Fredrick Federley, Johan Hedin och Hannes Hervieu.

Om jag begränsar jämförelsen till folk med valsedelsposition 1-5 blir topp-tio-listan däremot blå som dagen, frånsett nämnde Rehbinder högst upp och Fredrik Malm (FP) längst ner.

Jag antar att min bild av mig själv som lätt rättshaveristisk, centerpartistisk moderat med folkpartistiska tendenser blivit någorlunda bekräftad. Men jag kommer också fortsättningsvis att använda mig av epitetet libertarian snarare än att associera mig till något parti.

Och om man känner starkare för idéer än för partier blir det desto viktigare att kryssa rätt person. Det här gav en fingervisning om kandidater att titta närmare på.

Först måste jag bara lokalisera mitt röstkort, som inte nått vare sig min folkbokföringsadress, min folkbokförda postadress, min tillfälliga postadress, min nuvarande bostad eller min föregående bostad.

Givet att jag får tag på röstkortet i tid kommer jag dessutom att var tvungen att poströsta, då jag befinner mig på andra sidan stora havet på själva valdagen. Jag hade tänkt stanna där om oppositionen vinner, men nu verkar ju tack och lov inte det särskilt troligt längre.

Till sist, ett synnerligen passionerat (jag kommer på ganska många andra adjektiv man också skulle kunna använda) pläderande för varför man absolut inte ska rösta, signerat Steven Molnyeux.

3 Responses to “Valpejlen”


  1. 1 Ica september 1, 2010 kl. 12:30 e m

    Det här var faktiskt väldigt intressant. Här går jag i FP-tankar och så är min topp 20; 1-18 (m), 19 (kd), 20 (m).

    Ska man rösta på dem man känner för eller på dem man uppenbarligen delar värderingar med?

  2. 2 Niklas Elert september 1, 2010 kl. 8:25 e m

    Bra fråga. Om man har någon slags tilltro till sin magkänsla ska man säkert gå på den. Kan ju vara bättre att rösta fram någon som inte tycker som du i alla frågor men som man vet talar för sin sak (och kanske fokuserar på rätt frågor?) än någon som tycker som du på pappret men som viker sig när det blir skarpt läge. Med FRA-debaklet i färskt minne…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: