Monogami och karteller

Pinker citerar ekonomen Steve Landsburg när han diskuterar lagar mot polygami (s.478):
”Antipolygamy laws are a textbook example of the theory of cartels. Producers, initially competitive, gather together in a conspiracy against the public or, more specifically, against their customers. (…) That story, told in every economics textbook, is also the story of male producers in the romantic industry. Initially fiercely competitive, they gather together in a conspiracy against their ” customers” – the women to whom they offer their hands in marriage. The conspiracy consists of an agreement under which each man restricts his romantic endeavors in an attempt to increase the bargaining position of men in general.”
Pinker fortsätter:
”Legal monogamy historically has been an agreement between more and less powerful men, not between men and women. Its aim is not so much to exploit customers in the romance industry (women) as to minimize the cost of competition among the producers (men).”

Annonser

3 Responses to “Monogami och karteller”


 1. 1 Ica augusti 28, 2010 kl. 3:29 e m

  helt ärligt. är det inte lite löjligt när man försöker applicera ekonomiskt teori på kärleksrelationer?
  jag har hört att the game 2 ska handla om hur sexvägran i förhållanden är tätt knutet till handelsbojkotter mot israel…

 2. 2 Niklas Elert augusti 29, 2010 kl. 8:15 e m

  Ica: Handlar det inte snarare om maktrelationer? För övrigt är Pinkers syfte att med avstamp i evolutionär teori förklara hur män och kvinnor för håller sig till varandra, och ett av verktygen han använder blir neken.

 3. 3 Ica augusti 31, 2010 kl. 6:29 f m

  Ja, enligt Pinker handlar det kanske om maktrelationer men det är fortfarande ekonomisk teori som tänjs för att användas på områden där den inte är relevant. Kan vi använda nek för att förklara medicinska fenomen också?

  Om vi antar att Pinkers tes är relevant, då är alltså det monogama förhållandets primära funktion det att det underlättar för den stora majoriteten män att få EN kvinna, då annars en minoritet män skulle kunna hålla den stora massan kvinnor för sig själv?

  Utan lagstiftad monogami skulle alltså kvinnor gladeligen hopas kring ett fåtal män, och de lyckligt lottade män som kan tillförskaffa sig mer än en kvinna skulle göra det i största möjliga mån?

  Och angående hur män och kvinnor förhåller sig till varandra utifrån nek… Här vill Pinker absolut se mannen som producent och kvinnan som kund (med risk att bli exploaterad). Är inte detta ett snävt sätt att tänka, som möjligen grundar sig på en idé om ett könsmaktsförhållande som tros belysas här, men som i själva verket bara är förstärkande för rådande ordning?

  Är det inte så att kvinnan de facto har tjänat otroligt mycket på monogama förhållande, kanske mycket mer än männen? Varför kan det inte vara kvinnan som är makten bakom lagstiftning om monogama förhållanden och mannen som exploateras?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: