Rätt till vatten, rätt till mat?

Hr Segerfeldt kritiserade nyligen synen på vatten som en mänsklig rättighet, vilket resulterade i en del reaktioner som han själv sammanfattar och besvarar här. På Aidwatch ställer Laura Freschi en lika relevant fråga: Why is promising a right to food more politically appealing than delivering that food? med utgångspunkt i vad som just nu sker i Indien.

Jag kan känna sympati för ryggmärgsreaktionen att tillgång till såväl mat som vatten borde vara en mänsklig rättighet. Samtidigt är det lätt att se att det kan vara politiskt opportunt att garantera sin befolkning dessa nödvändigheter, oavsett om man kan hålla det löftet eller ej – och jag tror inte att man kan det. Min hållning i frågan kan sammanfattas i Adam Smiths bevingade rader:

It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker, that we expect our dinner, but from their regard to their own interest.

Annonser

0 Responses to “Rätt till vatten, rätt till mat?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: