Vithet

Vi vann tydligen något slags fotbollsmatch alldeles nyss. Detta tack vare en viss Zlatan Ibrahimovic. Det tycks som att en av sportens dygder (även om det också finns baksidor) är att vissa av vardagslivets motsättningar kan försvinna på planen.

Där är Zlatan plötsligt precis lika svensk – om inte svenskare eftersom han är så skicklig med bollen – som en Ljungberg, en Alexandersson, eller vad de nu heter. Och det är ju bra, antar jag, även om jag är ganska främmande för själva idén om svenskhet som en kvalitet värd att eftersträva. På samma sätt har det franska fotbollslandslaget, som till stor del består av immigranter eller barn till sådana, säkert betytt mycket för fransk integration och fransmännens syn på vad som är franskt.

Etiketter som svenskhet och franskhet sitter uppenbarligen inte särskilt stabilt över tiden. I en vidare bemärkelse tycks samma sak gälla för ”vithet”. Boken The History of White People verkar ge nya perspektiv på vad det innebär att vara vit. Som så många andra försök att kategorisera människor, har vithet genom historien varit ett mycket flytande begrepp:

… in her new book, The History of White People, historian Nell Irvin Painter explores the concept of whiteness — and explains how many ethnic groups now regarded as white, from Irish, Jews, Italians were once excluded from mainstream American society.

Var går gränsen för ”vithet” i dag i Sverige och resten av västvärlden? Att kalla en italienare för spagge känns ju milt sagt daterat, och man kan även tänka sig vissa utomeuropeiska invandrargrupper (ex kineser, japaner) som skulle falla in under den bredare kategorin vit.

De senaste månadernas uppmärksamhet kring romernas situation hos oss men kanske framförallt i resten av Europa tycks dock indikera att denna och andra folkgrupper tyvärr aldrig verkar bli sedda som en del av majoritetssamhället, oaktat hur länge de har vistats på ”vår” mark.

På närliggande ämne diskuterar Damon W Root kriterierna för att bli amerikan i dagens såväl som Andrew Johnsons USA (1860-tal): Born in the USA.

Annonser

3 Responses to “Vithet”


  1. 1 Andreas augusti 11, 2010 kl. 10:47 e m

    Heja Sverige!! Heja Zlatan!

  2. 2 patrik vannerberg augusti 11, 2010 kl. 11:23 e m

    håller med om du menar att vi ska eftersträva total total total tolerans mot var folk som kallas svenska kommer ifrån.

  3. 3 patrik vannerberg augusti 11, 2010 kl. 11:24 e m

    så är det.jag är trött på att människor döms efter ursprung eller folkslag.trött.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: