Fri rörlighet och jämlikhet

Vi har inte skapat den fria rörligheten i den europeiska unionen för att man ska dra från land till land och tigga sig fram.

sa Billström. Just så, sa Bull.

Uttalandet är talande i all sin arrogans. Den fria rörligheten finns rimligtvis till för medborgarna, inte för den politiska kastens skull. Om han ogillar den uppenbara följden av fri rörlighet, nämligen att människor – också sådana som inte passar in i Billströms mönstervärld – rör på sig så borde migrationsministern antingen hålla tyst eller sluta låtsas att han stödjer konceptet.
”Förtjänar” man alls att använda sig av epitetet liberal om man inte mer eller mindre villkorslöst är för fri invandring?
Jag åt lunch i torsdags med min vän Mounir Karadja, som till vardags bloggar på skick.se. Vi hade en mycket trevlig diskussion kring just fri rörlighet – en idé vi båda känner väldigt starkt för.
Trots framgångar för Sverigedemokrater på senare år vill jag tro att det har en väldigt kraftfull appell. Inte bara hos den frihetliga delen av högern utan också om man blickar vänsterut. Om den drevs rätt från liberalt håll skulle det kunna vara en fråga med makt att locka folk över blockgränsen. Där borta finns förvisso en konflikt mellan ett fint idealistiskt mål och rädslan för lönedumpning etcetera.
Men argumentet är egentligen ganska egalitärt – inkomstutjämning, fast i global, inte nationell skala.
Fråga en socialist: vad är viktigast, att fattiga människor får komma till ett fritt land där möjligheten finns att skapa sig en framtid eller att löneläget för rika arbetare i västvärlden förblir så högt som det är?
Global jämlikhet i stället för nationell. I en Econtalk-podcast illustrerar Brink Lindsey detta på ett tydligt sätt (citaten är från anteckningarna till avsnittet, men det kan höras ca 53 minuter in):

Statistical artifact: recalculating the inequality trends (i USA, min anmärkning) if you factored in the immigrants at the beginning at their native-country wages, in which case inequality has actually fallen.

Socialister som tänker globalt borde alltså kunna göra gemensam sak med den liberala högern – i ett helhjärtat stöd för fri invandring.

Annonser

0 Responses to “Fri rörlighet och jämlikhet”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: