Heh

Just nu håller jag på med en artikel på jobbet som handlar om Gibrats Lag. För den som – mot all förmodan! – inte har hört talas om denna ”lag” (som egentligen inte alls är någon lag, utan ett observerat samband, om ens det) så stipulerar den att ett företags tillväxthastighet är oberoende av dess storlek. Den kan också gälla för exempelvis städer eller ord.

Givet att lagen håller skapligt kan den ge upphov till en del intressanta konsekvenser – inte minst som det öppnar dörren för Zips lag och andra fördelningar enligt så kallade power-lagar.

I alla fall. Vad jag upptäckte när jag gjorde lite research inför en presentation jag ska hålla på temat var att Robert Gibrat, lagens upphovsman, att lägga till sina många andra bedrifter också var – ja, det finns inget fint sätt att säga det här på, så here goes – nazikollaboratör. Ur franska Wikipedia (min översättning):

Robert Gibrat (född 23 mars 1904 i Lorient – död i Paris 13 maj 1980) är en fransk ingenjör som var minister i Vichyregeringen.

Nu hade Gibrat gubevars inte direkt någon Hayeksk husgudastatus hos mig. Därtill skall sägas att han formulerade sin lag så tidigt som 1931, om det nu spelar någon roll.

0 Responses to “Heh”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: