Därför socialism!

När jag gick Stureakademien förra året fick vi vid ett tillfälle i uppgift att propagera för socialism. Jag skrev nedanstående text. Lite bombastiskt anslag kanske, men annars gillar jag den:

Därför socialism!

Niklas Elert

Inte sällan anklagas socialismens företrädare för att vara utopiska visionärer utan verklighetsförankring. Även om detta påstående inte är helt ogrundat, är det i rättvisans namn ett drag som socialisten delar med många av sina meningsmotståndare.

Francis Fukuyama utannonserade till exempel liberalismens och kapitalismens seger över alla andra ideologier i sin berömda Marx-pastisch The End of History från början av 90-talet. En proklamation som framstår som tämligen patetisk i ljuset av de gångna årens perfekta finansiella storm som får fler än bara de mest fantasilösa att dra paralleller till den Stora Depressionen.

Samtidigt står många vänsterdebattörer handfallna inför det möjligheternas fönster som öppnat sig. Har åratal av misskreditering av socialismen fått dem själva att betvivla att det finns något alternativ till Fukuyamas lära? Ingenting kunde i så fall vara mer felaktigt.

Faktum är att utvecklingen mot ett socialistiskt samhälle byggt på egalitära värden förutspås och rättfärdigas inte enbart av socialismens egna profeter. Mycket kan härledas också från några av marknadsekonomins mest namnkunniga apologeter.

Liberalismens fader John Locke rättfärdigade det privata ägandet med att alla har rätt till resultatet av sitt eget arbete. För socialisten följer ur detta naturligt att det är arbetarna och inte kapitalisterna som har rätt till inte bara produktionen utan även makten över produktionsmedlen.

Den liberale ekonomen Adam Smith konstaterade att det är produktionskostnaderna som avgör värdet på en vara och att man betalar för det arbete som har gått åt för att producera den. Inför detta kan man inte annat än likt Marx fråga sig hur det i så fall kommer sig att kapitalisterna gör en vinst? Svaret är naturligtvis att de i sin privilegieposition kan sätta villkor som inte alls har med verkliga värden att göra. Det kallas exploatering.

Eftersom marknaden inte är i stånd att åtgärda dessa uppenbart orättvisa villkor faller denna uppgift på statens lott. Också här kan kapitalismens egna apologeter komma oss till hjälp för att förklara hur detta skulle kunna ske med fredliga, demokratiska medel.

Den österrikiske ekonomen Joseph Schumpeter förutsåg till exempel att kapitalismens framgångar kommer att utmynna i socialism. Marknaden kommer gradvis att domineras av allt färre, allt större firmor, med resultatet att allmänheten blir alltmer fientligt inställd tills kapitalismen och dess lilla ägarkast. Tillslut kommer en fredlig övergång till offentligt ägandeskap av industrierna till stånd, administrerad av demokratiskt valda politiker.

Den svenske ekonomen Magnus Henrekson konstaterade i en studie att denna förutsägelse så när infriades i Sverige mot slutet av 70-talet. Det fredliga övertagandet av industrierna medelst löntagarfonderna resulterade dock i massiva protester från Kapitalet självt. Industrialisterna gick man ur huse för att försvara sina klassintressen, och slog ner den socialistiska tendensen.

Men vad är det som säger att detta var annat än en tillfällig respit? Tidigare marknadsfundamentalistiska industrialister skriker idag efter det offentligas stöd. Politiker som förr hävdade att staten är problemet använder idag utan vidare betänkligheter densamma som en lösning.

Newsweeks omslag från den 16 februari i år (2009) med en blå (demokratisk) och en röd (republikansk) hand i handskakning och rubriken ”We Are All Socialists Now” uttrycker kanske det paradigmskifte vi står inför allra bäst.

Annonser

0 Responses to “Därför socialism!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: