Vänstermänniskor ekonomiskt okunniga?

Ja, det hävdar Daniel Klein i en artikel i Wall Street Journal. I en undersökning har människor av olika politiska åskådningar fått ta ställning till ett par okontroversiella (i den mån sådana finns) ekonomiska påståenden:

How did the six ideological groups do overall? Here they are, best to worst, with an average number of incorrect responses from 0 to 8: Very conservative, 1.30; Libertarian, 1.38; Conservative, 1.67; Moderate, 3.67; Liberal, 4.69; Progressive/very liberal, 5.26.

Liberal skall i en amerikansk kontext utläsas som sosse/socialliberal, medan progressiv/very liberal är ytterligare ett snäpp vänsterut. Jag är förvånad över att skillnaden mellan ”blocken” är så extrem. Å andra sidan: om man i ett test objektivt kunde mäta ”folkvett” inbillar jag mig att conservatives och liberals skulle byta plats. Vad konservativa saknar i termer av ekonomiskt oförnuft kompenserar man mer än väl för i sociala frågor, i mitt tycke. Det konservativa ekonomiska förnuftet var heller uppenbarligen ingen spärr emot att rösta fram George W Bush och hans Big Government-konservativa skara.

Annonser

0 Responses to “Vänstermänniskor ekonomiskt okunniga?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: