Confessiones: Hur jag började läsa Spindelmannen

Det första numret av Spindelmannen jag läste var nummer 6 1992, som prytts med omslaget från amerikanska Spectacular Spider-man #158. Numret var en del av en usel crossoverplot i vilken Spindelmannen erhåller kosmiska krafter för att avvärja en jättekatastrof, -ungefär – samt slåss mot skurken på bilden som heter Trapster och skjuter lim. Blind för det tämligen mediokra innehållet var jag frälst.

Särskilt föll jag för den spindelmanska urdevisen ”Med stora krafter följer ett stort ansvar”, som låg så väl i munnen. Att jag själv bröt mot samma moralregel genom att stjäla sagda nummer av min tre år yngre kompis var något jag kom att reflektera över först långt senare.

Alla barn avlas kanske i synd, men detta ”barn” skulle växa till enorma – groteska! – proportioner. Den Spindelmannensamling som huserar i pappas förråd, i väntan på den dag då dess ägare får en permanent bostad, består av alla nummer av tidningen från 1978 fram till – ja, jag minns inte exakt när jag slutade köpa ”Spidde” regelbundet, men det var nog en god bit in på 2000-talet.

Jag längtar efter att få återse de frasiga gamla numren med gråtoner i raster, halvdanna översättningar och passionerade debattsidor. Saknaden har blossat upp något på sistone, kanske på grund av den nya Alvedonsloganen, ett eko av Peter Parker: ”Om man är stor måste man vara snäll.”

Annonser

0 Responses to “Confessiones: Hur jag började läsa Spindelmannen”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: