Det är Robin Hood jag vill ha!

I går såg jag Ridley Scotts Robin Hood, som var precis så bra som jag hade förväntat mig att den skulle vara, vare sig mer eller mindre.

Slentriantolkningen av Robin Hood är att han var en socialist före sin tid, som stal från de rika och gav till de fattiga. Men som jag tycker Scott visar (avsiktligt?) i filmen är denna syn en förvanskning av myten: i den mån Robin Hood var socialist är det bara på de punkter som denna ideologi delar med klassisk liberalism.

Som jag skrev för flera år sedan på min förra blogg, så tar Robin Hood enbart tillbaka vad som den redan privilegierade adeln och kyrkan stulit från medborgarna. Han skulle förmodligen inte ha haft något emot att människor blir rika på hederligt vis i en kapitalistisk ekonomi, vilket detta citat från filmen indikerar:

”If its illegal for a man to fend for himself, how can he be a man of his own right?”

Annars handlar filmen mindre om Robin som fredlös, och mer om hur han som ”ledare” för ett förtryckt folk försöker begränsa kungamakten som inte orsakat något annat än bekymmer (vare sig det gäller Richard Lejonhjärtas krigföring eller hans brors skatter). Således är den ovanligt konstitutions- och rättighetsfixerad för att vara en actionrulle. Det är ganska fiffigt att väva in Magna Carta i handlingen.

Utan att avslöja för mycket får det egentliga händelseförloppet stryka lite på foten för att passa med myten/plotten (det har ju aldrig hänt tidigare i en Hollywood-produktion) – för så vitt man inte tänker fortsätta på samma spår i en uppföljare? I filmen signerar kung John aldrig Magna Carta, vilket han faktiskt gjorde 1215. Filmen påstås dock utspela sig ”at the turn of the century”, så det kanske dröjer några år och uppföljare innan han tvingas till det.

Annonser

0 Responses to “Det är Robin Hood jag vill ha!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: