Världens mest konkurrenskraftiga ekonomi

var det väl tänkt att Europa skulle bli senast i år, enligt Lissabonstrategin. Hur gick det egentligen?

Annonser

3 Responses to “Världens mest konkurrenskraftiga ekonomi”


 1. 1 Liberal april 30, 2010 kl. 12:34 e m

  Jag vet inte vad du tycker om det, men EU är ett hopplöst projekt vad gäller ekonomi och dylikt.. Och man har självklart inte ens tänkt i ekonomiska termer när man införde euro eller något annat, utan det är bara ursäkter och fin propaganda man tutar i ”allmogen”.. Precis som att EU är ett fredsprojekt, handlar om frihandel, fritt resande bla bla.

  Man bygger inte frihandel och fritt resande genom mer byråkrati, mer centralstyre, mer regleringar, mer lagar och mer övervakning..

  Och fredsprojekt.. att upphäva de naturliga gränserna har ju aldrig lett till annat än krig och konflikter. Sen har europa inget att lära Sverige om fred: Europas krig har orsakts och förvärrats av allianser och imperialism, medan Sveriges fred har berott på alliansfrihet och neutralitet.. Nu upprepar man dessa misstag igen.

  Nej, EU handlar bara om en enda sak.. Upprättandet av ett federalt europa, precis som Schuman själv skrev att det handlade om i sin deklaration. Centralstyre blir dock alltid odemokratiskt och ekonomiskt ineffektivt.. Vilket är ännu en sak EU-nötter inte lärt sig av historien.

  Frågan är bara hur stor skada detta kommer åstadkomma europas olika länder och folk innan dom vaknar upp från sina drömmar.. eller folk i allmänhet för den delen, få är för EU, iaf i sin nuvarande form, men de flesta tänker konstigt nog inte så mycket på saken: EU har börjat ses som något ”självklart”.

  Jag hoppas ju att vi inte behöver se de flesta av Europas länder bankrupta innan man vaknar upp till verkligheten.

 2. 2 *Jörgen april 30, 2010 kl. 2:04 e m

  Det finns inga och har aldrig funnits några ”naturliga gränser”. Det är just oenigheten och slagsmålen om var dessa naturliga gränser ska vara som har varit europas tragedi. Med ett samarbete av detta gigantiska slag kommer man inte bomba varandra utan prata istället. Vad grekerna gjort är att infört ett gigantiskt ocialdemokratiskt utopiskt välfärdssamhälle där alla lever på bidrag för lånade pengar och knappt några som arbetar ihop pengar till detta utan man har lånat från alla håll och kanter.

 3. 3 Liberal maj 1, 2010 kl. 8:15 e m

  Det finns visst naturliga gränser, iaf naturliga i den meningen att vi trivs med dom och känner samhörighet inom dessa. Man accepterar dessa och vill ha kvar dessa. Det är just PGA att dessa har etablerats över lång tid av krig, folkförflyttningar och likanade som dom är så naturliga och anses så självklara.

  Detta är inget man kan ändra med linjal, det har redan försökts och det är därför ditt resonemang saknar totalt all förankring i verkligheten. För det saknar totalt förankring i historien, att upphäva de naturliga gränserna och rita upp onaturliga har som sagt gjorts: I Afrika och delar av mellanöstern.. Inte direkt världens fredligaste regioner. Och såklart Sovjet.. och Jugoslavien. Hur gick det där? Blev alla lyckliga och levde i fred i alla sina dar? Nej, tvärtom.

  EU hade varit bra om det enbart byggde på frivilligt samarbete mellan länder men det gör det inte: Det bygger på iden om ett federalt Europa. Europa som ett land och vi skall TVINGAS ihop och regeras av en centralmakt. Oavsett vad vi tycker om saken.
  Det är inte ett recept för fred och kan inte kallas demokratiskt.

  Sen att Grekland i stor del orsakat sina egna problem är sant, men euron hjälper verkligen inte.. Framförallt inte de andra som också har den: Dessa tvingas nu betala för grekernas usla ekonomi oavsett om de vill eller inte.. för deras ekonomi kommer påverkas hur man än gör då dessa nu är sammanbundna.

  Och grekland är bara det FÖRSTA landet att hamna i kris, Spanien, Portugal och Italien kan också hamna där.. Och Spaniens och Portugals ekonomiska problem beror först och främst just på euron!

  Kort sagt: Vi skall vara VÄLDIGT glada att vi inte har euro!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: