Frihandel

ökar tillväxten och minskar fattigdomen, enligt en ny studie som Niclas länkar till. Lite lättillgängliga common sense-argument för varför så är fallet, och varför frihandel dessutom främjar fred, bjuds vi av Johns Stossel med gäster på Reason: ”Everyone prospers with free trade”. Slutpunchen:

”There’s always opportunities for new progress. … Remember watching ‘Star Trek’ as a kid and they had that weird communicator? Everybody has one now. … (T)rade made that possible.”

Niclas skriver att han hoppas på att EU går mot frihandel på jordbruksområdet. Ett viktigt steg på vägen mot en sådan utveckling tror jag är just trycket från akademiker som kan peka på empiriskt välgrundad forskning som visar på frihandelns fördelar. Mitt intryck när jag skrev min kandidatuppsats i statsvetenskap om möjligheten att reformera CAP var just att de länder (exempelvis Nya Zeeland, se sidan 19) som själva lyckats med detta hade gjort så delvis för att akademiker vågat ta debatten och vara drivande i processen. Dock finns det betydligt större spärrar mot att genomdriva en reform vilken som helst i en union bestående av 27 medlemsländer jämfört med i en nationalstat med ganska stort manöverutrymme för den som råkar sitta på toppen.

Annonser

0 Responses to “Frihandel”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: