Presstöd=yttrandefrihet?

Snörvel.

Det pris vi får betala för det fria ordet är att även det som är obehagligt och som vi inte tycker om får komma fram och för mig är det en viktigare princip, säger Olof Lavesson till Ekot.

Det kunde vara ett kort och koncist försvar av yttrandefriheten. I stället är det ett försvar av presstödet. Lavesson skulle ha gjort en mer korrekt observation om han hade sagt att ”Det pris vi får betala för att subventionera det fria ordet är att även det som är obehagligt och som vi inte tycker om får komma fram…” Och det priset skulle vi ju kunna undslippa ganska enkelt.

Det är intressant att reaktionen mot presstödet (även hos mig själv) blir så kraftig först när man börjar kasta pengar efter högerextremister, men det är ju bra att frågan kommer upp till debatt. Både kulturministern och Fokus Martin Ahlquist, som lämnar sin plats i Presstödsnämnden, verkar anse att det är urvalskriterierna som måste ändras, men det kommer bara att leda in på ett sluttande plan. Antingen tillämpas presstödet generellt, eller så avskaffas det.

Såväl liberaler som socialister verkar kunna greppa denna dikotomi (nåja inte alla), så då kan man ju hoppas att de som faktiskt bestämmer också inser att det är en odemokratisk och dålig idé att från offentligt håll bara ge pengar till folk med åsikter man gillar.

Men

Annonser

0 Responses to “Presstöd=yttrandefrihet?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: