David Brooks

har en intressant text i dagens Dagens Nyheter, ”Ett drama i fem akter”, som jag inte hittar online (uppdatering: den finns på engelska här). Kontentan är att nationalekonomins excesser i sofistikerade modeller i princip har varit ett fiasko – något vi förvisso har hört förr. Men till skillnad från dem som på dessa grunder avfärdar nationalekonomin menar Brooks att lösningen är att återgå till de mjukare, mer kvalitativa rötterna. Namn som Adam Smith, FA Hayek och Russ Robert nämns, men också John Maynard Keynes. Det kan komma som en chock för många skeptiker gentemot nationalekonomi på vänsterkanten, men mycket av deras kritik delas av folk på den andra sidan om mainstream, som i lika hög grad betonar vikten av att ta hänsyn till informationsproblem, irrationella beteenden och faran i överdrivet matematiskt modellbygge. Man landar dock med utgångspunkt i detta oftast i den liberala slutsatsen att eftersom det är så oerhört lite om ekonomin vi kan veta är det också oerhört lite vi kan kontrollera. Således är det bättre att lämna marknaden åt sig själv och göra så få ingripanden som möjligt. Såväl mainstream-nationalekonomins försvarare som kritiker skulle må bra av att fundera mer i dessa banor.

Annonser

2 Responses to “David Brooks”


  1. 1 Christian Fredriksson april 19, 2010 kl. 2:32 e m

    Förmodligen har DN inte rätt att publicera NY Times material på nätet. Du hittar artikeln här:
    http://www.nytimes.com/2010/03/26/opinion/26brooks.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: