Inte en dag för tidigt

har biståndsministern kommit fram till att man ska bekämpa fattigdom genom att främja ekonomisk tillväxt. Även om ambitionen är lovvärd är det ett stort steg från ord till handling, i synnerhet som man kan ha skäl att misstänka att de som skall genomdriva detta inte riktigt är med på båten. Ekonomhistorikern Chrster Gunnarsson berättade följande obehagliga anekdot vid ett UPF-föredrag i Lund som jag ursprungligen reciterade här (som en passus i ett längre inlägg):

Under en föreläsning som Gunnarsson höll på Älvsjömässan för ett tiotal år sedan inför 500 Sidamedarbetare, där han pratade om ekonomisk tillväxt, var det något päron som räckte upp handen och frågade ”vad nu detta skulle vara bra för”. En vaken konferencier uppmanade publiken att använda de mentometerknappar – minns ni hur populärt det var ett tag? – som fanns tillgängliga och avlägga sin röst i frågan om huruvida ekonomisk tillväxt var bra eller inte.

22 procent tyckte att det var viktigt. 78 procent tyckte inte att ekonomisk tillväxt var viktigt.

Går det att förändra detta slags attityder top-down?

Annonser

0 Responses to “Inte en dag för tidigt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: