Tragedin på Haiti

Haiti har drabbats av ett kraftigt jordskalv och dödssiffran räknas redan i hundratal. Den siffran lär dock blekna inför det lidande som kommer i skalvets fotspår, till följd av brist på renhållning och en infrastruktur som inte ens är i närheten av att kunna anpassa sig till detta slags extrema omständigheter.

Tragedin i New Orleans visade förvisso att även mycket välutvecklade länder kan falla till föga inför en omfattande naturkatastrof, men det är bara mer illavarslande för ett land som Haiti. Stora humanitära insatser från såväl FN som privata och statliga välgörenhetsorganisationer kan förhoppningsvis mildra lidandet något, men givet förutsättningarna är jag skeptisk till att man lyckas åstadkomma så värst mycket. Jag har dock mer än gärna fel på den punkten.

Samtidigt finns all anledning att omvärdera omvärldens mer långsiktiga engagemang i landet. Jag recenserade för en tid sedan Christopher Coynes bok At War för Svensk Tidskrift. Huvudtesen är att militära interventioner i syfte att införa demokrati i failed states i värsta fall kan vara kontraproduktiva. Många paralleller dras till den forskning som visar att utvecklingsbistånd kan ha denna effekt.

Haiti är ett exempel på att goda intentioner inte nödvändigtvis medför goda utfall. Graden av USA:s militära engagemang och de summor som IMF och Världsbanken pumpat in i Haiti har genom åren varit omfattande. Utfallet då? Haiti är det fattigaste landet i den västra hemisfären och är sedan decennier fångat i ett semiauktoritärt limbo. Detta är djupt beklagligt, men ger samtidigt anledning till att ifrågasätta vår nuvarande syn på vad omvärlden kan åstadkomma med militärt och ekonomiskt bistånd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: