Teknologi och tillväxt

De asiatiska tigrarnas framgångar, såväl som Indiens och Kinas stormsteg mot framtiden, illustrerar hur utvecklingsländer inte behöver ta samma långa och snåriga väg som västvärlden för att nå välstånd. Idéer låter sig delas, om än inte utan svårigheter, men om dessa övervinns kan ett land genom att anamma teknologi uppfunnen i andra delar av världen gå från fattigdom till att bli ett av världens rikaste på mindre än ett par generationer.

Det var i vart fall den tid det tog för länder som Singapore, Taiwan och Sydkorea att göra övergången. Men givet att den teknologiska utvecklingen gått framåt sedan dessa länder började industrialiseras är det inte bara möjligt utan rent av troligt att processen när den väl initierats går ännu snabbare i dag. Ett utdrag ur en artikel i The Economist utgör ett talande exempel:

”Christine Zhen-Wei Qiang of the World Bank found that an increase of ten percentage points in mobile-phone adoption increased growth in GDP per person by 0.8 percentage points in a developing country, and by 0.6 percentage points in a developed one. For dial-up internet access, the figures were 1.1 percentage points and 0.75 percentage points respectively; for broadband internet, 1.4 percentage points and 1.2 percentage points.”

Detta är inte struntsummor. Små skillnader i tillväxttakt må vara negligerbara i det korta loppet, men i det långa loppet förklarar de, ja, skillnaden mellan välstånd och fattigdom. En bra tumregel för att räkna ut hur lång tid det tar för en ekonomi att fördubblas är att ta siffran 72 delat med tillväxttakten. En ökning i tillväxt från 1 till 2 procent per år innebär en halvering av den tid det tar för en ekonomi att fördubblas, och en ökning av en ännu högre tillväxttakt (säg, från 5 till 7 procent) kan liknas med en rejäl trimning som får avsevärd effekt över att par tre decennier. I detta perspektiv känns det knappast som en slump att Kina och Indien under de senaste årtiondena växt avsevärt mycket snabbare än Sydkorea och Taiwan gjorde. Samtidigt är det väldigt hoppfullt.

Annonser

0 Responses to “Teknologi och tillväxt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: