Ekonomer och Sovjet…

Medan den så kallade kulturintelligentian gärna låter sig luras till att tro att socialistiska länder på olika sätt överträffar kapitalistiska i fråga om ekonomisk tillväxt med mera, så har ekonomen alltid fotfästet stadigt till höger och skulle aldrig hemfalla åt liknande misstag. Eller?

Mja. Flera gånger har jag hört om den nyligen bortgångne ekonominestorn Paul Samuelsons optimistiska tankar om Sovjetunion. Denne ”den moderna nationalekonomins fader” menade i 1961 års upplaga av sitt mycket inflytelserika standardverk Economics att Sovjetunionens BNP var ungefär hälften av USAs, men att man skulle vara ikapp och förbi redan 1984 eftersom man växte snabbare. I efterföljande upplagor levererades samma påstående om storleksförhållandet mellan ekonomierna, men tidpunkten för när den Sovjetiska ekonomin skulle komma i kapp sköts ständigt på framtiden. Detta alltså från den förste amerikanske nobelpristagaren i nationalekonomi.

Via Alex Tabarrok får jag tips om en ny artikel som undersöker synen på Sovjetunionens tillväxt i amerikanska lärobäcker i nationalekonomi. Samuelsson är i gott sällskap, menar författarna: ”What we find repeatedly is over-confidence in the potential for Soviet growth and an asymmetric response to past forecast errors.” Huruvida det berodde på ideologi eller överdriven tilltro till makromodeller verkar vara en mer öppen fråga…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Jag som bloggar här heter Niklas Elert. Till vardags jobbar jag på Ratio - Näringslivets forskningsinstitut. Jag är liberal i sociala och ekonomiska frågor.

Jag skriver för diverse tidningar på mer eller mindre regelbunden basis och har flera kreativa strängar på min lyra. Jag och min gode vän Jonas Sigedal har tillsammans skapat julkalendern Kommunen och skrivit det satiriska eposet Germania som gavs ut på Hydra Förlag 2008. Kommande projekt är en science fiction-roman med arbetsnamnet Rymdsalongen.

Annonser

%d bloggare gillar detta: